Operans Vänner i Ystad arrangerar resa till Malmö Opera
Söndagen 6 april 2025 kl 16.00
Giacomo Puccinis La Bohème, med sin underbara musik, är en av de stora operaklassikerna. Följ med till 60-talets New York i en gripande och färgstark berättelse om kärlek, vänskap, drömmar, dekadens, passion och popkonst.
Konstnärskvarteren i SoHo sprudlar av kreativitet och dekadens. Här finns allt det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten total.
Handling
Sex unga bohemer bor i ett kollektiv i en gammal industrilokal som de använder som studio. De är totalt dedikerade sin konst och drömmer om att slå igenom. Men ingen har pengar till hyran och såhär i juletid är lokalen helt utfrusen. När rockmusikern Schaunard kommer hem med pengar från ett gig, ger sig vännerna ut för att festa på ett café.
Poeten Rodolfo dröjer sig kvar i studion. Det blir strömavbrott och ensamvargen Mimì, som är textilkonstnär, kommer ner från övervåningen för att tända ett ljus. De blir huvudlöst förälskade och ger sig tillsammans ut på gatorna som sjuder av liv och rörelse.
På caféet träffar de resten av gänget. Curatorn Musetta dyker upp med sin sugar-daddy Alcindoro, en äldre rik man som hjälper till med hennes galleri. På något sätt lyckas hon bli av med Alcindoro och få honom att betala hela notan. Hon lämnar caféet med sin ex-pojkvän, gängets konstnär Marcello.
Men verkligheten hinner snart ikapp vännerna. Inget av paren lyckas hålla ihop, alla är lika fattiga och frusna, det är inte så lätt att slå igenom och snart står det klart att Mimì lider av en dödlig sjukdom…
Puccinis mästerverk
Giacomo Puccinis La bohème är en av de allra mest älskade och spelade operorna. Librettot bygger på Henry Murgers roman Scènes de la Vie de Bohème (Vagabondliv i Paris). Både Puccini och Murger hade egna erfarenheter av att leva bohemliv som fattiga studenter med konstnärliga drömmar. Operan utspelar sig ursprungligen, liksom romanen, i 1800-talets Paris.
Puccini ville att hans opera skulle ha ”så mycket sång, så mycket melodi som möjligt”. Och det lyckades han sannerligen med. Vackra melodier avlöser varandra och beskriver alla tänkbara känslor som går rakt in i publikens hjärtan.
Medverkande
Den dansk-ryska sopranen Yana Kleyn föddes i Moskva och utbildades till pianist vid Ryska Musikakademin Gnesins i Moskva. 2006 började hon på Gnesins sångarlinje och 2012 avslutade hon sin masterexamen från Akademien för musik och dramatik, Danmark, där hon också bor idag.
Hennes senaste och kommande engagemang inkluderar Lisa i Spader dam på Kungliga Operan, Cio-Cio San i Madama Butterfly på Immling Festival (rolldebut), Mimì på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Rusalka på Opéra Théâtre de Metz och Opéra Rheims, Tosca och Giorgetta i Il tabarro i Danmark och titelrollen i Aida på Opera Hedeland (rolldebut).
De senaste säsongerna har hon på Kungliga Operan sjungit Nella i Gianni Schicchi och titelrollen i Syster Angelica samt Mimì i La bohème. Sistnämnda roll har hon också sjungit på Oper Köln, Opéra de Metz Métropole samt Copenhagen Opera Festival. Hon har också sjungit Desdemona i Otello på Nyslottsfestivalen, Rachel i F. Halévys La juive i Konstanz, Mussorgskijs Sånger och danser om döden på Konserthuset i Stockholm och Michäela i Carmen på Opera Hedeland i Danmark.
Tidigare har hon sjungit Donna Anna i Don Giovanni på Kungliga Operan, Mimì på Det Kongelige Teater, Liù på Staatstheater Kassel, Eurydice i Orphée et Eurydice i Teatro Massimo di Palermo, Ms Jessel i Brittens The turn of the screw i Maggio Musicale Fiorentino. På Kungliga Operan har hon sjungit Liù i Turandot (med Nina Stemme), Michaëla i Carmen och Leonora i Trubaduren. Andra engagemang inkluderar Brittens War Requiem med Aalborg Symfoniorkester och Köpenhamns Filharmonik, Dvořáks Stabat Mater med Malmö Symfoniorkester och Carmen på Opera på Skäret.
Yana Kleyn gjorde sin internationella operadebut utanför Ryssland säsongen 2010/11, som Mimì på Opera på Skäret, och i Alban Bergs Sju tidiga sånger med Malmö Operaorkester.
Sehoon Moon tog examen från Dankook University i Seoul 2011 och kom sedan med i Teaterakademien vid la Scala i Milano.
Förra året vann han Mount Fuji Opera Competition i Japan och 2:a pris i Hans Gabor Belvedere Singing Competition. I år fick han 3:e pris och publikens pris vid Francisco Viñas Singing Contest.
Bland hans roller kan nämnas den brittiska delegaten i världspremiären av Giorgio Battistellis CO2 på la Scala samt sångaren i Rosenkavaljeren och Ernesto i Don Pasquale på Glyndebournefestivalen.
På Malmö Opera har han tidigare sjungit Alfredo i La Traviata och Fenton i Falstaff, en roll han tidigare också gjort på Kungliga Operan i Oman.
Säsongen 2022/23 gjorde han den manliga huvudrollen i Roméo et Juliette här på Malmö Opera och säsongen 2024/25 ser vi honom som Rodolfo i La Bohème.
Bengt Krantz är utbildad vid Operastudio 67 1971–1974 och Statens Musikdramatiska skola 1974-1977. Har gjort ett 100-tal roller och arbetat vid bland annat Folkoperan, Kungliga Operan,Värmlandsoperan,Norrlandsoperan och Malmö Opera. Bland rollerna kan nämnas Falstaff,Rigoletto,Macbeth,Jag i Livet med en idiot, Mefistofeles i Faust,Amonasro i Aida,Germont i Traviata, Scarpia i Tosca, Rance i Flickan från Vilda Västern, Sharpless i Madame Butterfly, Ping i Turandot, Tonio i Pajazzo, Sulpice i Regementets dotter, Talaren och Papageno i Trollflöjten, de fyra basrollerna i Hoffmanns äventyr,The Old Doctor i Vanessa, Emanuel Swedenborg i Hemligheter,Don Alfonso i Cosi Fan Tutte,Don Magnifico i Askungen,Gerard i Andrea Chenier och Figaro i Barberaren i Sevilla. Sedan säsongen 2007/2008-2017 fast anställd solist vid Malmö Opera. Därefter rollkontrakt på samma scen. Är ordförande för Jussi Björling-sällskapet sedan 2005.
Har mottagit Svenska Dagbladets Operapris och tidskriften Operas Birgitpris och OVIS Orfeusstatyett och Teatermuseets stipendiefond Torsten Tegstam, 2016.
Sopranen Kseniia Proshina har studerat i Ryssland för professor Raisa Gladkova och på Italienska Accademia Lirica Santa Croce i Trieste för professor Alessandro Svab.
Som del av studierna sjöng hon huvudrollerna i Rimsky-Korsakovs Snöflickan och Molchanovs Här är gryningarna stilla samt Gilda i Rigoletto, Adina i Kärleksdrycken och Susanna i Figaros bröllop. 2019 antogs hon till Akademien vid Nationaloperan i Paris.
Säsongen 2021/22 framträdde hon på operahusen i Paris och Dijon i flera produktioner, bland annat Figaros bröllop, Poppeas kröning och Parsifal. Hon har också gjort titelrollen i Zaide i Rennes och Nantes samt Romilda i Xerxes och Tsarinnan av Shemakha i Guldtuppen på Komische Oper i Berlin.
Kseniia har vunnit priser i flera sångtävlingar, bl a Hramov-tävlingen i Samara, Toti del Monte i Treviso och Francesco Vinas i Barcelona. 2020 vann hon Grand Prix i Internationella Gianluca Campochiaro-tävlingen i Teatro Massimo di Bellini i Catania.
Säsongen 2022/23 sjöng hon den kvinnliga huvudrollen i Roméo et Juliette här på Malmö Opera och säsongen 2024/25 är hon tillbaka som Musetta i La Bohème.
Richard Hamrin är baryton utbildad vid Operahögskolan i Stockholm med en kandidat och masterutbildning. Som examensproduktion sjöng han titelrollen i Eugen Onegin.
Han har gjort Moralés i Carmen på Kungliga Operan, Papageno i Trollflöjten på Confidencen samt i Basel. Vid Drottningholms Slottsteater har Richard framträtt i rollen som Delfa i Il Giasone och Greve Robinson i Det hemliga äktenskapet, på Vadstena Akademin som Li Si i Son of Heaven samt Lane och Merriman i The importance of being Earnest. Han har också gjort roller som Alfio i Cavalleria Rusticana med Norrköpings Symfoniorkester, Orlovsky i Läderlappen på Wermland Opera och Marullo i Rigoletto vid tyska Wernigerode Schlossfestspiele.
Under säsongen 18/19 var Richard knuten till Landestheater Detmold i Tyskland och sjöng roller som Roderisch der Weert i operetten Der Vetter aus Dingsda samt Guglielmo i Cosi fan tutte. Hösten 2019 gjorde Richard rollen som Sjörövar-Jenny i Folkoperans uppsättning av Tolvskillingsoperan med stor framgång.
Säsongen 20/21 fick han ett större genombrott med enmansföreställningen Klaus Nomi - en utomjordings hjärta vid Kungliga Operan i Stockholm. Föreställningen blev nominerad till en av de bästa vid Scenkonstbiennalen 2020 och blev uttagen till Swedstage. Föreställningen filmades av SVT och kommer att tävla i den internationella Golden Prague 2021.
Richard har tidigare sjungit Pluto i Orfeus i underjorden och Sergeant Albert i Det går an här på Malmö Opera. Säsongen 2024/25 är han tillbaka som Marcello i La bohème.
Nils Gustén är bas och examinerades från Operahögskolan i Stockholm 2015. Efter sin examen har han varit flitigt anlitad på operascener runt om i Norden och Europa, t ex Köpenhamnsoperan, Stockholmsoperan och Opéra de Rouen för att nämna några.
Bland rollerna kan nämnas Figaro i Figaros bröllop, titelrollen i Turken i Italien, Colline i La bohème, Osmin i Enleveringen ur seraljen med flera. Som konsertsångare syns han ofta i landets kyrkor i verk som Verdis och Mozarts Requiem, Haydens Skapelsen, Bachs Matteuspassion och Rossinis Stabat Mater.
På Malmö Opera har han gjort roller i flera av Operaverkstans uppsättningar; Inget får hejda premiären, Ledaren, Döden säger nej, Komedi på en bro, Snösystern med flera. På Storan har vi sett honom som Mars i Orfeus i underjorden och Pistola i Falstaff. Säsongen 2023/24 gjorde han rollen som Mats far i vår turnéuppsättning av Kronbruden. Säsongen 2024/25 sjunger han Benoit i La bohème.
Information om resan och beställning av biljetter.
OVY har bokat 41 biljetter till La Bohème söndagen 6 april 2025 kl 16.
Det angivna priset är inklusive bussresa ToR
12 biljetter Grupp A Mittparket Rad 12
29 biljetter Grupp B Sidoparket Rad 3,4, 5, 6, 7, 8, 12 och 19)
Grupp A Mittparket pris 1.170 kr
Grupp B Sidoparkett pris 1.120 kr
Inbetalning senast 5 februari 2025
till OVYs bankgiro 5366-2011
eller swisha till nr 123 50 798 35
Du anmäler dig till resan vid inbetalning av din beställning.
Du kan avbeställa resan fram till 4 februari 2025 och får din inbetalning återbetalt.
Resan inställs om det är färre än 20 deltagare och pengarna återbetalas.
Från 5 februari 2025 är betalningen bindande.
BusTider
Kl 13:00 Avresa med buss från Godsmagasinet i Simrishamn
Kl 13:30 Borrby ICA affären
Kl 13:45 Kabusa hållplats
Kl 13:50 Nybrostrand hållplats Hildas
Kl 14:00 Hamnplan (Bornholmsterminalen) i Ystad
Kl 14:20 Preem i Skurup
Kl 15:00 Ankomst Malmö Opera
Kl 16:00 Salome (2 tim 30 min inkl en paus )
Kl 18:45 Hemresa
Välkommen med din anmälan!
Styrelsen
OVY
Comments